top of page

Smiri se, dopusti, nasmij se.




Smanjite napetost, smirite situaciju - to je ono što skrbnici osoba pogođenih demencijom moraju činiti uvijek iznova. Trebamo se maknuti od želje da discipliniramo ljude koji vrište, grde, jedu rukama ili pužu umjesto da hodaju. Umijeće dopuštanja je deklarirani cilj. U svakodnevnom životu s dementnim osobama red i čistoća nisu na prvom mjestu. Na odjelu za dementne, primjerice, stvari se ostavljaju naokolo i ne bi trebao biti problem ako su oboljeli još uvijek u pidžamama za vrijeme ručka. Ako potisnemo njihovo takozvano izazovno ponašanje, možemo ih lišiti njihove jedine prilike za komunikaciju i izražavanje.


Ne interveniraj, već dopusti. Ne možemo liječiti, ali trebamo omogućiti dovoljno dobar život osobama sa svim njihovim teškoćama. Imajte hrabrosti djelovati drugačije, dajte si što je više moguće slobode i pružite podršku tamo gdje je to potrebno.


Humor. Ako želimo pomoći osobama oboljelima od demencije, moramo stupiti u kontakt s njima, a komunicirati s njima nije jednostavno - zadatak je pronaći pravi jezik. Često nije presudno što, nego općenito i kako. Humor nije samo smijeh, već stav tolerancije i pažnje prema sebi i drugima te način stvaranja bliskosti i povjerenja, u konačnici ljudskosti.


Trebate izgraditi i održavati odnose s dementnim osobama i kolegama te biti spremni razmišljati izvan okvira, ali jednako važno je graditi održive mostove i donositi hrabre odluke. Uvažavanje i poštovanje osnovni je preduvjet za svaku uspješnu suradnju.

13 views0 comments
bottom of page