top of page

Zamaglica, umor, zadihanost. Rehab centri diljem Europe liječe dugoročne posljedice COVID-19.

Updated: Dec 21, 2021


HUR suradnik za istraživanje u bolnici za kardiološku rehabilitaciju ASL3 (Genova, Italija) pod vodstvom dr. Piera Clavarioa, koristi HUR rješenja za rehabilitaciju dugoročnih posljedica koronavirusa. "Pozitivno je to što se nakon razdoblja vježbanja u našoj teretani većina njih može učinkovito oporaviti." kaže dr. Clavario u intervjuu.




Tri mjeseca nakon otpusta iz bolnice, 42-godišnjak i dalje ima poteškoće s disanjem. "Kada sam se vratio kući, ni nakon nekoliko tjedana nisam vidio nikakav napredak: ako bih se malo prošetao, to je bilo poput uspona na planinu. Ostao sam bez daha već tijekom razgovora. Bio sam vrlo zabrinut", rekao je.

Pescarolo je jedan od desetaka bivših pacijenata Covida koji sada pružaju njegu na rehabilitacijskoj klinici u Genovi - i kaže da počinje bilježiti određeni napredak.

U većem dijelu Europe vrhunac zaraze Covid-19 je prošao. No, dok bolnice više nisu prepune akutnih slučajeva, postoje tisuće ljudi koji su potvrdili ili sumnjali na Covida i, tjednima ili mjesecima kasnije, kažu da se još nisu potpuno oporavili.

Pescarolo, kojem je trebao dodatni kisik dok je bio u bolnici u Voltri u Genovi, ali nije bio intubiran niti je primljen u ICU, rado se pridružio programu centra.

"Bilo je lijepo znati da nisam sam u iskušenju posljedica bolesti. Moja rehabilitacija se sastoji uglavnom od redovitih tjelesnih vježbi u teretani centra, svaki put povećavajući opterećenje i intenzitet vježbi. I nakon mjesec i pol osjećam se bolje. Nadam se da ću se sredinom kolovoza moći vratiti na posao ", rekao je.

82 views0 comments
bottom of page