top of page

Gerastenija i sarkopenija – gubitak snage i gubitak mišićne mase

Updated: May 2, 2022

Nakon 40-te gubimo 8% mišićne mase svakih 10 godina, a nakon 70-te 15%.


Brojni su dokazi iz istraživanja proteklih desetljeća koji ističu važnost treninga snage za optimizaciju mišićne mase, snage i funkcije te važnost za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Pokazalo se da mišići imaju izravnu vezu s mnogim funkcijama osim kretanja, poput metabolizma, kognitivne funkcije, krvnog tlaka i razine lipida u krvi. Doista, mišićna masa i snaga izravno su povezani s liječenjem i prevencijom mnogih kroničnih bolesti, a kada je vježbanje može djelovati kao učinkovit lijek za optimizaciju zdravlja mišića i smanjenje rizika od mnogih stanja.


Naši su mišići glavni pokretači, ali imaju i ulogu endokrinih organa s mnogim odgovornostima u upravljanju općim zdravljem. Nadalje, koštani mišići čine gotovo polovicu rezervi proteina u ljudskom tijelu. Proteini su glavne strukturne komponente stanica odgovorne za mnoge fiziološke zadatke kao što su izgradnja i popravak stanica, uključujući mišićno tkivo, i pomoć u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Shvaćajući da mišići mogu djelovati kao imunološki organ stvaranjem zaštitnih proteina u akutnoj fazi, redoviti trening snage mogao bi biti važna prevencija u borbi protiv bolesti .


Zdravlje mišića je važno. Kako prosječna osoba može izgubiti oko 30-40% svoje mišićne mase između 20 i 80 godina, vrijeme je da krenemo u akciju i sačuvamo snagu koju imamo, unatoč dobi.

Gubitak koštane mišićne mase povezan je sa smanjenjem mišićne snage i narušenim svakodnevnim aktivnostima, što je povezano s povećanim rizikom od invaliditeta, padova, osteoporoze, fraktura, krhkosti, gubitka neovisnosti, smanjene kvalitete života i prerane smrtnost.

Trening progresivnog otpora (snage) najučinkovitija je strategija za poboljšanje mišićne mase i snage, s izrazitim prednostima uočenim nakon samo 12 tjedana treninga. Za starije ljude, povećanje mišićne mase i snage ​​vide se nakon samo 12 tjedana i mogu biti jednaki povratu gubitka mišića koji se obično događa tijekom desetljeća. Bez obzira na prepreke, budite aktivni na bilo koji način, s bilo kojim raspoloživim resursima, u svakoj dobi. Osigurajmo da svaki dan živimo punim plućima s razinom neovisnosti i snage koja se može dobiti samo vježbanjem kako starimo. Tjelovježba može usporiti prirodni proces starenja jer vježba je doista lijek.

73 views0 comments

Comments


bottom of page