top of page

Gerontološki izazovi - gubitak snage i gubitak mišićne mase

Nakon 40-te gubimo 8% mišićne mase svakih 10 godina, a nakon 70-te 15%.


Brojni su dokazi iz istraživanja proteklih desetljeća koji ističu važnost treninga snage za optimizaciju mišićne mase, snage i funkcije te važnost za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Pokazalo se da mišići imaju izravnu vezu s mnogim funkcijama osim kretanja, poput metabolizma, kognitivne funkcije, krvnog tlaka i razine lipida u krvi. Doista, mišićna masa i snaga izravno su povezani s liječenjem i prevencijom mnogih kroničnih bolesti, a kada je vježbanje može djelovati kao učinkovit lijek za optimizaciju zdravlja mišića i smanjenje rizika od mnogih stanja.

Naši su mišići glavni pokretači, ali imaju i ulogu endokrinih organa s mnogim odgovornostima u upravljanju općim zdravljem. Nadalje, koštani mišići čine gotovo polovicu rezervi proteina u ljudskom tijelu. Proteini su glavne strukturne komponente stanica odgovorne za mnoge fiziološke zadatke kao što su izgradnja i popravak stanica, uključujući mišićno tkivo, i pomoć u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Shvaćajući da mišići mogu djelovati kao imunološki organ stvaranjem zaštitnih proteina u akutnoj fazi, redoviti trening snage mogao bi biti važna prevencija u borbi protiv bolesti .



Trening progresivnog otpora (snage) najučinkovitija je strategija za poboljšanje mišićne mase i snage, s izrazitim prednostima uočenim nakon samo 12 tjedana treninga. Tjelovježba može usporiti prirodni proces starenja jer vježba je doista lijek.

24 views0 comments
bottom of page