top of page

Dementnima se daju opasne tablete


Upotreba neuroleptika vrlo je kontroverzna, ali se godinama povećava u švicarskim domovima za starije - upozorava nekoliko organizacija.


Mirko Plüss NZZ Švicarska, kolovoz 2021.


90-godišnja žena s blagom demencijom mora se nakon pada preseliti u starački dom. Tamo se ponaša nemirno i ustaje noću. Liječnik propisuje snažan neuroleptik. Rezultat: žena postaje vezana za krevet i potpuno apatična. Ipak, liječnik odbija prilagoditi terapiju. Konačno, pod pritiskom kćeri, preseljena je u drugi dom. Tamo prestaje uzimati lijekove i ponovno živne.


Nedavno objavljeni vodič sada upozorava na pogrešnu uporabu neuroleptika. Upozorava se na "ozbiljne nuspojave" kao što su sedacija, depresija osjećaja, padovi pa čak i povećana smrtnost. U slučaju sumnjivih bolesnika s demencijom, uvijek treba dati prednost mjerama koje se ne odnose na lijekove, a lijek također treba prekinuti nakon nekoliko tjedana, prema preporuci.


Prema izvješću o lijekovima, visoka potrošnja može se objasniti činjenicom da se kvetiapin u velikoj mjeri koristi izvan propisane uporabe u gerijatrijskoj medicini. Procjenjuje se da svaki drugi korisnik doma predugo uzima neodgovarajuće lijekove i govori o "problemu kvalitete skrbi u gerijatrijskoj skrbi i medicini".


Do sada se problem nije shvaćao dovoljno ozbiljno, a tisuće pogođenih i njihova rodbina pate zbog toga. Ipak, postoji rješenje.




Dividat SENSO je uređaj razvijen temeljem znanstvenih istraživanja koji vježbom istovremeno jača fizički i kognitivni kapacitet putem zabavnih interaktivnih igrica.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da se vježbanjem usporava demencija, poboljšava ravnoteža i preveniraju padovi, a što pozitivno utječe na samostalnost i samopouzdanje korisnika.

40 views0 comments
bottom of page