top of page

Svjetski dan starijih osoba

Updated: Oct 3, 2020

Proučavanje starenja relativno je novo područje znanosti. Tek se u prošlom stoljeću počeli pratiti kako se životni vijek i kvaliteta života eksponencijalno proširujui i tek su posljednjih 50 godina istraživači počeli ozbiljno gledati na starenje.

Starenje nije bolest koju treba "izliječiti" - starenje se živi.

Baltimore longitudinalna studija starenja (BLSA) jedna je od najdugovječnijih svjetskih studija o starenju. Započela je 1958. godine i traje do danas. Za ovu studiju, istraživači upisuju sudionike starije od 20 godina i prate ih kroz život. Sudionici prolaze kroz veliku bazu zdravstvenih testova i mjera svake 3 godine tijekom svog životnog vijeka. Ti testovi uključuju kardiovaskularne testove, fizičke testove pokretljivosti, kognitivna ispitivanja i sastav tijela.

Ovo je jedan od najvećih i najcjelovitijih skupova podataka koji imamo na raspolaganju. I nakon 60+ godina studiranja, istraživači su puno naučili, ali ostala su i pitanja.

Starenje za svakog pojedinca je različito što podaci potvrđuju. Zaključak je da svi različito starimo i što smo stariji dobivamo više varijacija.

Možda nije postojao niti jedan jedini pokazatelj starenja, ali bilo je nekoliko snažnih prediktora kako će pojedinci ostarjeti. I istraživači su otkrili da se te razlike mogu otkriti u srednjoj dobi. Za bilo koju bolest, istraživanja govore kako je putanja starenja u velikoj mjeri određena našim zdravljem i stavovima tijekom srednje dobi. Dobra vijest je da su markeri za mnoge od tih bolesti popravljivi i da uglavnom ovise o ponašanju i izborima.

Preuzmite kontrolu nad svojim starenjem primjenom jednostavnih rješenja za poboljšanje stavova i uvjerenja o starenju. Okružite se ljudima s pozitivnim stavovima kako biste uspješno ostarjeli.

Najbolje stvari u životu stvarno su besplatne.

40 views0 comments
bottom of page