top of page

SPRAVE ZA VJEŽBANJE SA ZRAČNIM OTPOROM ZA SIGURAN I UČINKOVIT TRENING

Mnogobrojna istraživanja potvrđuju da je trening otpora izvrstan način za održavanje mišićne mase uzrokovanog starenjem. Za većinu ljudi trening otpora ima značajan pozitivan učinak na sposobnost obavljanja brojnih dnevnih aktivnosti koje nam omogućuju aktivan, zdrav život bez ozljeda. To vrijedi bilo da počnete vježbati otpor u dobi od 50 ili 70 godina.


Trening otpora je učinkovit jer tijelu postavlja zahtjeve koji pomažu rastu mišićnih vlakana. S vremenom, kada naši mišići moraju raditi kako bi svladali otpor mišićnoj kontrakciji, oni se prilagođavaju i postaju jači.


Ali nisu sve sprave za trening otpora jednaki. Tradicionalne sprave koriste utege za stvaranje otpora. Nasuprot tome HUR sprave koriste potisak zraka za stvaranje kontrolirane količine otpora koju korisnik može lako prilagoditi.


U većini slučajeva sprave koje koriste zračni otpor sigurnije su i učinkovitije za korisnike svih dobnih skupina, a posebno za starije osobe i osoba na rehabilitaciji.ZAŠTO JE ZRAČNI OTPOR NAJBOLJI?


#1. Zračni otpor = nema inercije.

Ograničenje inercije znači da se korisnik neće ljuljati unatrag ili naprijed dok se kreće kroz vježbu. To omogućuje korisniku glatko kretanje kroz vježbu, bez naprezanja zglobova ili trzaja koji mogu uzrokovati bol ili ozljedu.


Pokret kod zračnog otpora najbliže je pravoj izotoničnoj vježbi. Kod izotoničke vježbe dolazi do promjene duljine mišića, ali se tonus mišića ne mijenja jer je sila kontrakcije ista tijekom cijelog pokreta.


Pomicanjem niza utega može se činiti da se postiže ista stvar, ali inercija, ubrzanje i trenje mogu uzrokovati promjenu količine sile na tijelo tijekom pokreta. Na mnogim spravama, ako uteg gurate brzo kroz prvu polovicu pokreta, zamah će uzrokovati da utezi postanu mnogo lakši tijekom druge polovice pokreta. S pneumatskom opremom, otpor ostaje isti – bez obzira koliko brzo se krećete kroz vježbu.


Ne samo da prednost ograničavanja inercije smanjuje ozljede i naprezanje, već svaki pokret čini učinkovitijim jer korisnik nikada ne može izgraditi zamah i podići mrtvi teret.#2. Sprave sa zračnim potiskom = stvarna kontrola otpora

Sprave održavaju isti otpor i time se smanjuje rizik od klizanja i neočekivanih promjena u razini otpora. Ne samo da visoka razina kontrole tijekom pokreta smanjuje mogućnost ozljeda, već također eliminira opterećenje zglobova i vezivnog tkiva.


#3. Zračna tehnologija = sigurni treninzi za bilo koju dob i razinu sposobnosti

Ozljede kod starijih osoba mogu biti početak opasnog ciklusa koji uključuje gubitak neovisnosti, ograničenu sposobnost bavljenja aktivnostima u kojima uživaju, depresiju, društvenu izolaciju i daljnje bolesti ili ozljede. Ne samo da to smanjuje kvalitetu života ozlijeđenih, već dodatno opterećuje potrebe zajednice za osobljem.


HUR sprave najsigurniji su način za vježbanje snage jer omogućuju korisniku veću kontrolu pokreta, smanjuju rizik od prekomjernog istezanja, a otpor počinje već od 100 grama.#4. Pneumatski trening otpora = brži, učinkovitiji treninzi

Na spravama za vježbanje koje pokreće zračni pritisak razina otpora je ista tijekom cijelog pokreta što omogućuje mišićima i zglobovima da održavaju stabilnu razinu aktivnosti. Budući da mišići moraju ostati angažirani tijekom cijelog raspona pokreta, ove sprave nude učinkovitiji trening.


18 views0 comments

Comments


bottom of page