top of page

Rehabilitacija prednjeg križnog ligamenta (ACL)

Godine 2015. Grooms i suradnici objavili su istraživanje koje je dokazalo bitno drugačiju moždanu aktivnost pacijenta s ozlijeđenim prednjim križnim ligamentom (ACL) u odnosu na kontrolnu grupu.

Koristeći funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI), utvrdili su da je pacijent s ozljedom ACL-a pokazao povećanu aktivaciju motoričkog planiranja, senzorne obrade i područja vizualno-motorne kontrole. Nadalje, sličan obrazac aktivacije bio je prisutan u kontralateralnom koljenu koje je pretrpjelo naknadnu ozljedu. Drugim riječima, Grooms i suradnici potvrdili su da ozljeda prednjeg križnog ligamenta ima neurološki učinak. Nakon ozljede neurološki sustav počinje reorganizirati neurokognitivne, neuromuskularne i neurofiziološke funkcije. Neurokognitivni trening ima za cilj popuniti prazninu koja je ostala u programima koji ciljaju jačanje, proksimalnu kontrolu, ravnotežu i pliometrijske sposobnosti koristeći neurološke komponente kao što su:

  • Vrijeme reakcije

  • Brzina obrade

  • Zadatak prebacivanja

  • Pažnja

  • Vizualno-motorička kontrola

  • Interakcija s okruženjem.


Motoričko učenje pokreta u rehabilitaciji prednjeg križnog ligamenta važan je dio procesa oporavka. To uključuje postupno učenje pravilne biomehanike pokreta, poput hoda, trčanja, skakanja i okretanja, kako bi se smanjio rizik od ponovnih ozljeda. Fizioterapeut će koristiti različite tehnike, poput vježbi propriocepcije, koordinacije i ravnoteže, kako bi pomogao pacijentu u ponovnom usvajanju sigurnih i funkcionalnih pokreta.

U rehabilitaciji prednjeg križnog ligamenta, osjetilni sustavi imaju važnu ulogu u obnavljanju propriocepcije. To uključuje vježbe koje potiču osjetljivost na ravnotežu, stabilnost i kontrolu pokreta.

 


Neurokognitivni principi vježbanja u rehabilitaciji prednjeg križnog ligamenta fokusiraju se na obnavljanje motoričkih funkcija kroz integraciju mozga, živčanog sustava i mišića. To uključuje vježbe koje potiču kontrolu pokreta, koordinaciju i propriocepciju kroz složene motoričke zadatke. Ove vježbe pomažu u poboljšanju neuromuskularne kontrole i reaktivnosti koljena, što je ključno za siguran povratak dnevnim aktivnostima nakon ozljede prednjeg križnog ligamenta.Sportaši nakon ozljede ili rekonstrukcije ACL-a mogu pokazivati ​​drugačiju aktivaciju mozga u regijama važnim za pozornost, vid i senzomotornu integraciju u usporedbi sa sportašima bez ozljeda.

 

Neuroplastičnost igra važnu ulogu u rehabilitaciji prednjeg križnog ligamenta (ACL) jer se radi o sposobnosti mozga da se prilagodi i mijenja kako bi se oporavio od ozljeda. Kroz pravilno usmjerene vježbe i terapije, mozak može promijeniti svoju strukturu i funkciju kako bi se poboljšala stabilnost i funkcionalnost koljena nakon ozljede ACL-a. Ovo je ključno za povratak pacijenta na normalne aktivnosti i smanjenje rizika od daljnjih ozljeda.


Dividat SENSO


10 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page